Firma Bio-Šamp d.o.o. posjeduje slijedeće certifikate:
- HACCP
- ISO 9001:2008
- GLOBALG.A.P.
Šta je HACCP?
HACCP – HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINTS
HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Njegova primjena podrazumjeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbjednosti hrane.
HACCP
- Uspostavlja, ocijenjuje i kontroliše opasnosti koje bi mogle da utiču na bezbjednost hrane,
- Sistem upravlja kvalitetom i bezbjednosti hrane zasnovan na prevenciji,
- Svaki zaposeni je informisan o tome šta, kako, kada i zašto da se uradi u cilju prevencije rizika od hrane ali i svoje lične odgovornosti kako bi krajnji korisnik konzumirao zdravu i bezbjedni hranu.
Uspostavljena higijenska praksa je od suštinskog značaja za praćenje stanja tokom čitavog lanca proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda. Njenom primjenom se spriječava kontaminacija i obezbijeđuje adekvatno okruženje za rukovanje hranom.
Šta je ISO 9001:2008?
ISO 9001 – SISTEM UPRAVLJANJA KVALITETOM |
Za uspješno vođenje i rad organizacije potrebno je njome upravljati na sistematizovan i razvidan način. Uspjeh je puno izvjesniji kao posljedica primjene i održavanja sustava upravljanja kvalitetom. ISO 9001 je najraširenija međunarodna norma koja postavlja zahtjeve za uspostavu i održavanje sistema upravljanja kvalitetom, a primjenjiva je na organizacije svih vrsta. Obuhvata osnovne procesa unutar organizacije (prodaja, razvoj, nabava, proizvodnja/pružanje usluga, poboljšavanje, …), osiguravajući kroz sljedeće radnje da su ovi procesi vođeni u nadziranim uvjetima :
Sistem upravljanja kvalitetom prema zahtjevima norme ISO 9001 danas se koristi u cijelom svijetu, a certifikacija tog sustava opće prihvaćen je način dokazivanja sadašnjem i potencijalnom partneru da će proizvod ili usluga zadovoljiti njegove zahtjeve prema kvaliteti. Dobro razvijen i održavan sustav upravljanja kvalitetom ima pozitivan doprinos na ostvarenje ciljeva poslovanja, poboljšavajući:
|
Šta je GLOBALGAP?
GLOBALGAP – GLOBALNO PARTNERSTVO ZA BEZBJEDNU I ODRŽIVU POLJOPRIVREDU
GLOBALGAP je međunarodni komercijalni standard, koji obuhvata primarnu poljoprivrednu proizvodnju i aktivnosti nakon berbe. Standard je ustvari zemišljen kao garancija prema maloprodaji i potrošačima, da su poduzete sve moguće mjere i kontrole da bi proizvod bio bezbjedan i sa zdravstvenog aspekta. Pojam komercijalni standard znači da je on osmišljen i uveden od strane velikih trgovačkih kuća, koje su uključene u trgovini primarnim poljoprivrednim proizvodima i to najčešće u ime krajnjeg potrošača. Ovo znači da standard ni u jednoj zemlji nije zakonski reguliran, nego je dobrovoljan i obavezan za proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju trgovačkim kućama. Trenutno se GLOBALGAP zahtjeva u većini europske maloprodajne mreže.
Principi standarda GLOBALGAP:
Podrška najboljih dostupnih poljoprivrednih praksi pri proizvodnji hrane za ljude i životinje bazirana na potrebi za održivom poljoprivredom. Dugoročna poljoprivredna proizvodnja može biti održiva ukoliko ispunjava slijedeće uvjete:
- proizvodnja visokokvalitetnih proizvoda u dovoljnim količinama,
- podrška ekonomski prihvatljivoj poljoprivrednoj proizvodnji,
- zaštita životne sredine i optimalna upotreba prirodnih energetskih resursa,
- kombiniranje najbolje dostupnih profitabilnih praksi,
- poboljšanje životnih uvjeta lokalnih zajednica.
Ciljevi standarda GLOBALGAP:
- bezbijednost hrane primjenom HACCP principa,
- zaštita životne sredine,
- korištenje principa dobre poljoprivredne prakse,
- zdravlje i bezbijednost zaposlenih i briga o socijalnom stanju zaposlenih,
- briga o životinjama tamo gdje je primjenjiva