
SHIITAKE
Latinski naziv: Lentinus edodes
Na istoku se već vijekovima upotrebljava za ishranu ali i kao lijek, pogotovo u Kini. U skorije vrijeme shiitake gljive stiču sve veću popularnost i u zapadnim zemljama svijeta. Danas gljiva sitaka zauzima drugo mjesto na spisku najčešće uzgajanih gljiva na planeti.
Ona sadrži dosta minerala (kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor, magnezijum), mnoštvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna.
Zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojtava shiitake gljive su veoma cijenjene u drevnoj kineskoj medicini. Na Dalekom istoku vlada mišljenje da shiitake štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma.
Savremena medicinska ispitivanja koja se vrše još od 1960. godine na životinjama, pokazuju da shiitake gljiva zaista ima antitumorsko i antikancerogeno dejstvo pa je u skorije vrijeme stekla i naziv "ubica raka". Osim toga, blagotvorno djeluje i nakon hemio terapije i zračenja.
Drugim istraživanjima potvrdjeno je da utiče na regulisanje krvnog pritiska i snižavanje holesterola u krvi. Povoljno djeluje na pankreas, jetru i imuni sistem. Shiitake gljive takodje, sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija.
Shiitake
gljive promovišu se u borbi protiv nastanka i napredovanja AIDS-a
kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.
Na osnovu svega toga
nesumnjivo je da je ova jestiva gljiva zaista ljekovita ali se
rijetko gdje može čuti kolika je količina potrebna da bi se
ostvarili pozitivni rezultati u liječenju odredjenih bolesti i
tegoba.
Ipak,
govori se da snaga i djelotvornost gljive shiitake zavisi od toga na
koji se način priprema i konzumira.
Iz tog razloga na tržištu
se često nalaze razni ekstrati aktivnih materija izdvojenih iz
gljive shiitake koji se preporučuju za odredjene vrste terapija,
umjesto same gljive. U Japanu se recimo, isključivo supstanca
lentinan iz shiitake dodaje uz hemoterapiju namijenjenu za liječenje
osoba oboljelih od raka grla, pluća i želuca, jer se smatra da
upravo ona može zaustaviti ili usporiti rast tumora.
Da biste smanjili rizik od nastanka raka, American Cancer Society preporučuje balansiranu ishranu koja treba da sadrzi najmanje pet obroka dnevno sa raznovrsnim voćem i povrćem. Prednost imaju integralne žitarice, sjemenke, orasi, mahunarke. Sada tom spisku možemo dodati i povremenu konzumaciju gljive sitake. U svakom slučaju neophodno je umanjiti unos crvenog mesa i masti životinjskog porijekla.